5. konferencia - Tóth Ilonka és a koncepciós perek

A Konrad Adenauer Alapítvány, és a KDNP Kommunizmus Bűnei munkacsoport meghívja 2013. májusi szimpóziumára. A Konrad Adenauer Alapítvány és a KDNP Kommunizmus Bűnei Munkacsoportja közös tudományos konferenciát szervez a Koncepciós perek bemutatásáról, különös tekintettel a Tóth Ilona és társai ellen folytatott perre.

A közös konferencia tudományos előadások keretében vizsgálja a koncepciós pereket, amelyeket a kommunisták szovjet példa alapján a vélt és valós ellenségei megsemmisítésére, és a társadalom megfélemlítésére használtak. E perek sorában nagy jelentőségű az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után Tóth Ilonka elitélése és kivégzése, aki ez által a kommunista terror bűntelen áldozata lett.

A konferencia részletesen foglalkozik az egyházi és világi ifjúsági szervezetek sorsával is, melyek a kommunizmus áldozatai lettek.

Az előadók elismert tudományos kutatói e témának.
A konferencia témája a mai napig időszerű, mivel az eddig lefolytatott hivatalos vizsgálatok nem hoztak kielégítő eredményt, és nem nyugtatta meg a társadalom jogos igazságérzetét sem.

Helyszín: Gellért Szálló, Teaszalon
1111 Budapest, Szt. Gellért tér 1.
Időpont: 2013. május 9. 15.00 óra

Program
14.30 - Regisztráció
15.00 - Bevezető és köszöntések:

  • Eötvös Péter, KDNP
  • Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány Budapesti irodájának vezetője
  • Dr. Rétvári Bence, államtitkár Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

15.35 - Wittner Mária, parlamenti képviselő: Tóth Ilonka rehabilitációjának előharcosa, Miért volt Tóth Ilonka rehabilitáció nehéz, és ezt milyen érdekek akadályozták.
16.00 - Dr. Kahler Frigyes, ny. bíró, történész: A kirakatperek, mint fegyverek a társadalom ellen. Ezek háttere, célja, és a politika befolyásoló szerepe; példa a Tóth Ilona ügy.
16.25 - Kávészünet
16.55 - Dr. Jobbágyi Gábor, Egyetemi tanár: A Tóth Ilona és társai elleni koncepciós per, a vizsgálat kezdetétől a kivégzésig
17.30 - Prof. Dr. Iván László, Egyetemi tanár: Tóth Ilona egyetemi évfolyamtársa - Az orvosi szakértői vélemény Tóth Ilona ártatlanságának alapja.
17.55 - Dr. Miklós Péter, történész, egyetemi oktató (Szeged): Az egyházi és világi ifjúsági szervezetek üldözése és feloszlatása. A kommunizmus fiatal áldozatai.

Kérjük a biztos részvételi szándékot emailen bejelenteni szíveskedjenek, legkésőbb 2013 május 8.-ig.
Telefon: +36(1)487-5010
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.